zondag 3 juli 2011

Eigen muziek eerst!

De sfeer in de Tweede kamer, afgelopen donderdag, was ronduit jolig. Het deed mij denken aan een basisschoolklas op de dag voor het jaarlijkse schoolreisje.

De meeste Kamerleden vonden het wel een leuk voorstel dat PVV-er Martin Bosma had ingediend. Er werd gegniffeld over zijn voorstel om Radio 2 op te roepen tussen 07.00 en 19.00 uur minimaal 35% Nederlandstalige muziek te draaien.

Met steun van VVD, CDA en SP werd de PVV-motie aangenomen.

Na de stemming gingen bij sommige Kamerleden de handen al zwaaiend in de lucht. Alsof ze bij een popconcert zaten. Zelfs Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, die ik hoog heb zitten, kon dit wel waarderen. "Jammer dat u geen aanstekers bij zich heeft", lachte ze.

Of dit voorstel ooit daadwerkelijk wordt uitgevoerd, valt nog te bezien. Henk Hagoort, voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep reageerde meteen. “De politiek moet zich niet bemoeien met de inhoud van de publieke omroep”, vindt hij.

Hagoort slaat de spijker op z’n kop. De politiek moet in dit geval afstand houden. Iedere inhoudelijke bemoeienis met de programmering van een radio- of televisiezender is uit den boze. Hier schuilt een gevaar.

Vorig jaar heb ik in één van mijn blogs al eens geschreven hoezeer het huidige politieke klimaat in ons land mij doet denken aan de politieke veranderingen in Duitsland in de 30-er jaren van de vorige eeuw. Ook nu kan ik mij niet aan die vergelijking onttrekken. De keuze vóór Nederlandstalige muziek is tegelijkertijd een keuze tégen anderstalige muziek. ‘Buitenlandse’ muziek zal dat binnenkort ongetwijfeld heten. Deze muziek bestempelen tot ‘Entartete Kunst’ is dan nog maar een heel kleine stap. Eigen muziek eerst … je moet er toch niet aan denken.

1 opmerking:

  1. Gisteren, bij de opening van een prachtige beeldententoonstelling in Hoofddorp, sloeg de aanwezige wethouder de plank een paar keer gigantisch mis. Of sloeg hij misschien wel de spijker van deze barre tijden op z'n kop? Verwijzend naar de bezuinigingen in de culturele sector en de titel van de tentoonstelling ('Genoeg') vond hij het eigenlijk wel 'genoeg met de kunst'. Om daarna ook nog eens duidelijk te maken dat hij de getoonde kunstwerken niet zo snel 'boven zijn bank' zou hangen. Ook bij hem was de stemming jolig en toonde hij tegenover de kunstenaars de gevoeligheid van een neushoorn. Vervolgens vertrok hij naar de uitreiking van een barbecuetrofee. Je ziet het voor je - 'Jan Modaal' op de bank met Nederlandse muziek uit de radio en 'geijkte kunst' in de kamer. Wat een verarming!!!

    BeantwoordenVerwijderen