zondag 8 september 2013

Fimosis

Het is ons allemaal wel eens overkomen. Op een verjaardagsfeestje, waar je toch al niet zo’n zin in had, kom je naast iemand te zitten die begint te klagen over de sociale voorzieningen in Nederland. Laten we deze ‘verlichte geest’ voor het gemak Henk noemen (tsja, ik weet ook niet hoe ik uitgerekend op die naam kom …). Henk heeft het vooral voorzien op de werkloosheidswet. Die moet gewoon worden afgeschaft. Hij kent zélf iemand, bij hem in de straat, die een WW-uitkering heeft en die echt niets mankeert. Ja, die man zegt dat hij chronische rugpijn heeft. Nou, moet je ‘m zien lopen als hij z’n hond uitlaat … Meteen mee stoppen, met die uitkering, Henk werkt zelf immers ook hard voor z’n geld.

Waarom erger ik me mateloos aan Henk en zijn geestverwanten? Het gaat om het generaliseren, om de manier waarop een heel sociaal stelsel wordt beoordeeld aan de hand van één vermeend geval van misbruik. Omdat, in Henks ogen, mensen met een WW-uitkering eigenlijk per definitie misbruik maken van onze zuur verdiende belastingcenten.
En Henk generaliseert niet alleen als het over de WW gaat: de meeste Marokkanen zijn crimineel, Joden gaat het eigenlijk altijd om geld, negers zijn lui, zigeuners stelen per definitie … en zo kan Henk nog wel even doorgaan.

Acht jaar geleden, in 2005, verdween jongensbesnijdenis uit het ziekenfondspakket. Urologen protesteerden omdat niet iedere besnijdenis religieus gemotiveerd is, besnijdenissen worden ook om medische redenen verricht. Als een te nauwe of verhoornde voorhuid (fimosis) niet goed wordt behandeld, leidt dat tot ontstekingen, pijn, erectiestoornissen en soms ook psychische klachten, zegt uroloog Paul Kil namens de wetenschappelijke vereniging voor urologen. Bij het schrappen van de vergoeding uit het ziekenfondspakket werd destijds dan ook een even simpele als redelijke uitzondering gemaakt: met een medische indicatie bleef de ingreep onder de verzekerde zorg vallen.

Afgelopen vrijdag stuurde Edith Schippers, minister van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), een brief aan het College voor Zorgverzekeringen, het college dat toeziet op de basiszorgverzekering. Jongens en mannen die zich laten helpen aan een te nauwe, permanent ontstoken of verlittekende voorhuid, moeten dat voortaan zelf betalen, zo bepaalde de minister. De kosten van deze ingreep kunnen oplopen tot 1100 euro.
Waarom schrapt Schippers de sinds 2005 bestaande uitzonderingsbepaling? Ze beëindigt hiermee een ‘sluiproute’ waarmee een religieus gemotiveerde besnijdenis toch door de zorgverzekering vergoed kon worden. Kortom: omdat een enkeling (lees een enkele Jood of Moslim) misbruik maakte van de bestaande regeling, gooit ze de hele regeling overboord en benadeelt hiermee een hele groep. “Je hebt het hier wel over een ziekte,” benadrukt uroloog Paul Kil.

Bij het volgende verjaardagsfeestje moet Schippers er echt voor zorgen dat ze niet weer naast Henk komt te zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten