donderdag 18 mei 2023

Brief aan Asjer, 19 mei 2023

In navolging van vader Max en dochter Natascha van Weezel, die – eerst op de Jonetwebsite en later in dagblad Trouw – een correspondentie met elkaar voerden, zijn mijn zoon Asjer en ik een briefwisseling gestart. Onze brieven zijn te lezen in het NIW (Nieuw Israëlietisch Weekblad). Na een week plaats ik ze door in dit blog.


Lieve Asjer,

We lijken wel een rondreizend circus, zo met z’n tweeën. Jij schreef me vanuit de trein toen je terugkwam uit Brussel, ik schrijf jou nu op de boot van Harlingen naar Terschelling, waar we dit weekend de verjaardag van Hellen vieren. Die boot heb ik trouwens maar nèt gehaald. Ik kwam met een El Al-nachtvlucht terug uit Israël. Van Schiphol snel naar huis, koffertje uitpakken, tas inpakken en toen meteen in de auto gesprongen en naar Harlingen gereden.

Zoals je weet, was ik in Jeruzalem voor een seminar dat Keren Hayesod organiseerde voor medewerkers van zijn buitenlandse kantoren. Vanwege mijn activiteiten voor Israëlactie was ik ook uitgenodigd.

De meeste sessies werden gehouden in het kantoor van Keren Hayesod. In hetzelfde gebouw zitten ook de Jewish Agency en Keren Kayemeth LeIsrael (KKL), het Joods Nationaal Fonds. We kregen een rondleiding door dit National Institutions Building. In het middendeel, waar de Jewish Agency huist, is de geschiedenis tastbaar. Vanaf het balkon werd op 14 mei 1948 de onafhankelijkheidsverklaring voorgelezen, de eerste vergaderingen van de Knesset werden in het gebouw gehouden, de eerste president, Chaim Weizmann, werd er beëdigd en tot 1962 was hier het kantoor van de premier.

We kregen veel informatie over ons uitgestort maar gelukkig was er voldoende tijd ingeruimd voor het bezoeken van projecten. De ontmoetingen, met name met jongeren, hebben mij geraakt.

In Jeugddorp Kedma spraken we (de nieuwe directeur van Israëlactie en ik) met Yoav, een jongen van 16. In vloeiend Engels vertelde hij zijn verhaal. Over het huiselijk geweld in zijn kindertijd wilde hij niet veel kwijt. Na de scheiding van zijn ouders ging het steeds slechter met hem. Zijn schoolprestaties waren ver onder de maat, hij begon drugs te gebruiken. Hij realiseert zich nu goed dat hij langs het randje van de afgrond is gegaan. Ik zat bijna met ongeloof naar hem te luisteren. Tegenover ons zat een welbewuste jongen die stevig in zijn schoenen staat. Hij ontwikkelt zich als een speer. In het door Intel ingerichte ict-lab (Intel zit vlakbij Kedma en is een waardevolle samenwerkingspartner) is hij onder andere bezig met het bouwen van drones. Zijn toekomst ligt in de ict, dat staat voor Yoav vast. Later vertelt Shachar, de directeur van Kedma, ons meer over de ontwikkeling die Yoav heeft doorgemaakt. "Hij kwam hier binnen vol woede," zegt Shachar. "Die woedde leidde tot vervelende confrontaties en zelfs tot een agressieve benadering van zijn begeleiders. Door veel met hem te praten, hebben wij Yoav ervan kunnen overtuigen dat hij bezig was zijn leven te vergooien. Dat al die woede hem danig in de weg zat. Het is ons gelukt hem te laten inzien dat er maar één persoon is die hem kan helpen. En dat is Yoav zelf. Het resultaat hebben jullie gezien." Diezelfde middag kreeg ik een mailtje van Yoav. Hij wil graag een keer naar Amsterdam komen. We gaan hem uitnodigen. Als hij hier is, moet je hem zeker ontmoeten.

Beit Brodetsky, een absorptiecentrum middenin Tel Aviv, was onze volgende stop. Jonge, nieuwe immigranten - op dit moment komen de meeste uit Oekraïne en Rusland - worden hier opgevangen, vinden hier een dak boven het hoofd en volgen vijf maanden lang de oelpan. Met de opgedane Ivrietkennis zetten zij hun eerste voorzichtige stappen in de Israëlische maatschappij.

We hadden een paar korte ontmoetingen, onder andere met Oleg. Hij komt uit Donetsk. In zijn eentje wist hij via een lange omweg door diverse landen Israël te bereiken. Dat is nu twee weken geleden. Zijn hele familie is nog in Oekraïne. Hij is veilig, toekomstplannen maakt hij nog niet. Eerst maar eens Ivriet leren.

Weet je, Asjer, we hebben best wel eens kritiek op Israël, maar dit soort ontmoetingen doen mijn zionistische hart goed.

Je liefhebbende vader,

Michel

Vanwege de privacy zijn de gebruikte namen gefingeerd.

Deze brief verscheen eerder als column in het NIW (Nieuw Israëlietisch Weekblad) van 19 mei 2023.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten