maandag 6 september 2010

A

Uit mijn middelbare schooltijd herinner ik me dat we bij sportwedstrijden nog wel eens een 'yell' aanhieven, waarbij alle letters van de naam stuk voor stuk werden gebruikt: We hebben een -B-, we hebben een -E-, we hebben een -R-, we hebben een -L-, we hebben een -A-, we hebben een -G-, we hebben een -E- ... BERLAGE! Inderdaad, ik zat op het Berlage Lyceum.

Het CDA kan een dergelijke yell wel vergeten. Tenzij het voortdurend herhalen van 1 letter ook indruk maakt. De -C- waren ze, in mijn optiek, al kwijtgeraakt. De -D- is nu ook gesneuveld. Het volgende is vanmiddag bekend gemaakt:

DEN HAAG - Ab Klink stapt op als Tweede Kamerlid voor het CDA. De demissionair minister van Volksgezondheid levert zijn zetel per direct in. Hij heeft dit de voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet, laten weten.

Tot zover het democratisch gehalte van deze partij: als je een 'dissidente' mening hebt, dan donder je maar op en stel je je zetel ter beschikking. Tègen de grondwet, zoals alle betrokkenen de afgelopen week luidkeels hebben verklaard. Maar de o-zo rechtschapen Donner heeft blijkbaar zoveel druk op de 'dissidenten' uitgeoefend, dat nu de eerste, Ab Klink, onder die druk bezweken is. Fraai. Heel christen-democratisch.

De scheuring van het CDA is bijna daar. En hoe vervelend ook, deze scheuring loopt als vanouds via religieuze lijnen. De protestanten en gereformeerden worden afgeserveerd en opzij geschoven, de katholieken schuiven verder op naar rechts en hebben hun handen vrij om verder tegen VVD en PVV aan te kruipen. 'Real Politik' schijnen ze dat te noemen.

Dat wordt dus toch een regering PVV-VVD-A.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten