maandag 14 juni 2010

Hoe genuanceerd kun je zijn?

Vandaag is Uri Rosenthal zijn werkzaamheden als informateur begonnen. Hij sprak o.a. met Wilders. De PVV-leider vindt uiteraard dat zijn partij moet gaan regeren. Na het onderhoud met de informateur verklaarde hij: “… anderhalf miljoen mensen hebben op ons gestemd om verantwoordelijkheid te nemen. Die mensen snappen ook wel dat je je dan af en toe moet aanpassen ...”

Hij zal toch niet zo stom zijn om hiermee te refereren aan zijn 180-graden-draai over de AOW-leeftijd? De avond vóór de verkiezingen was 65 jaar nog een keihard breekpunt. “Natuurlijk hou ik vast aan die 65 jaar. Dat blijft een breekpunt. Dat loslaten zou kiezersbedrog zijn” sprak hij ferm. De stembussen waren nog maar nauwelijks gesloten of hij verklaarde spontaan dat het breekpunt geen breekpunt meer was. Alles is geoorloofd om de PvdA uit de regering te houden, meent hij. Deze gigantische ommezwaai beschouwde Wilders als een nuancering. Tsja, het is maar hoe je het noemt, hè.

Wat ik niet begrijp is dat ik geen enkel commentaar heb gelezen of gehoord van die anderhalf miljoen mensen die op Wilders gestemd hebben. Zijn ze stekeblind en horende doof? Ik vrees dat ze het wel gehoord hebben. Uit de oorverdovende stilte blijkt eens te meer dat het deze kiezers geen moer interesseert wat de standpunten van de PVV zijn. Althans niet als het gaat om de AOW-leeftijd. Of om milieuvraagstukken. Of om ruimtelijke ordening. Of om … noem maar op. Voor hen is de PVV nog steeds een one-issue-partij. En dat “issue” kennen we helaas maar al te goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten