De kans op het uiteenvallen van het CDA blijft bestaan zolang een deel van de eigen leden zich heftig verzet tegen iedere vorm van samenwerking met de PVV. De partijleiding wuift het gevaar op een scheuring gemakkelijk weg. Uit alle macht proberen Bleker c.s. ons ervan te overtuigen dat de verschillen van mening gezocht moeten worden in een generatieconflict. En zelfs dat gaat ze al te ver. Het gaat om verschillen van inzicht bij jongeren en ouderen. Een conflict willen ze het niet noemen. Verschillende generaties kijken nu eenmaal verschillend tegen bepaalde zaken aan. Toch? De oudjes zijn teveel beïnvloed door de naoorlogse jaren. De jongeren hebben een ‘frissere’ blik. Zij worden niet gehinderd door slechte ervaringen. Zij kijken minder verkrampt naar een beweging als de PVV, die alleen maar de moeilijkheden benoemt …..
Ik geloof hier allemaal geen moer van. Praatjes voor de vaak. Voor- en tegenstanders zijn ook in het CDA in alle leeftijdscategorieën te vinden.
In het verlengde van deze redenering schildert Bleker de zich roerende tegenstanders graag af als “niet-actieve” leden. De prominente “oudjes” als De Jong, Van Agt, Lubbers en Veerkamp zijn immers oud-politici. Ze moeten de huidige jongere generatie, die nu aan het roer staat (onder aanvoering van de slechts 53-jarige Verhagen) niet voor de voeten lopen.
Vandaag is de eerste CDA-er opgestaan die een daad stelt. Hè, hè, daar moesten we lang op wachten, zeg! Jan Schinkelshoek is zijn naam. Hij staat 27e op de lijst voor de Tweede Kamer. Bij regeringsdeelname van het CDA maakt hij een goede kans om in de Kamer te komen. Voor die eer heeft hij vandaag bedankt. Hulde aan Jan Schinkelshoek!
En in welke hoek zal Jan door zijn partijvoorzitter gedrukt worden? Hoort hij met z’n 56 jaar bij de jonkies of bij de oudjes? En is hij, nu hij niet in de Tweede Kamer wil plaatsnemen, ook meteen oud-politicus?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten